Infografika: Kdaj ste zreli za odpoved službe

Ta shema vam bo pomagala ugotoviti, ali ste pripravljeni na odhod.

MENJAVA SLUŽBE
Kamorkoli greste, vam bodo nekatere službene težave sledile: stres, opravljanje in občasna pretirana količina dela. Ne menjajte službe zaradi teh razlogov, razen če težave kar ne minejo in če se odgovorni z njimi ne spopadejo, čeprav jih nanje opozarjate. Če prejmete dobro ponudbo, preverite, ali je v skladu z vašimi dolgoročnimi kariernimi cilji. Če greste samo zaradi boljše plače, pa boste morda to kasneje obžalovali. 

USTANOVITEV SVOJE ORGANIZACIJE
Nikoli ne boste povsem pripravljeni. Lahko vam spodleti tudi, če ste vse natančno načrtovali in premislili. Najmanj kar lahko storite: pripravite poslovni načrt in ga dajte pregledati strokovnjaku, zagotovite si dovolj denarja in naredite seznam možnih strank. Ne bodite nerealno optimistični. Stroški ne bodo izginili samo zato, ker imate vi dobro idejo.

DOLG ODMOR
Pri daljšem, recimo enoletnem odmoru je najhuje to, da v tem času ne delate nič za svojo kariero. Naredite si natančen načrt in ga razbijte na manjše, dobro razdelane cilje. Preverite, ali boste ves čas lahko izpolnjevali svoje finančne obveznosti, prištejte tudi denar za nujne primere. Z novico o odločitvi ne odlašajte do zadnjega trenutka, ampak dajte delodajalcu možnost, da pravi čas najde zamenjavo. Če se nameravate po odmoru vrniti, se dogovorite z delodajalcem, ali je to mogoče. 

IZOBRAŽEVANJE
Če se odločate za odpoved zaradi nadaljnjega izobraževanja, s katerim boste izboljšali svoje možnosti za napredovanje v sedanji branži ali vam bo omogočilo kariero, ki si jo želite, s tem tvegate najmanj.  Izberite kakovostno izobraževanje. Tudi če je dražje, se vam bo investicija povrnila. Preverite, ali je izobraževalni program primeren in priznan.