Kaj lahko preberete v življenjepisu med vrsticami

Ko prejmete življenjepis s prilogami kot prijavo na delovno mesto, celotno dokumentacijo pazljivo in podrobno proučite. Seveda med navedbami iščete potrditev, da kandidat ustreza po osnovnih, formalnih pogojih, ki ste jih ob določitvi meril za izbiro navedli kot ključne. A to ni vse.


V vlogi lahko poleg napisanega poiščete tudi informacije med vrsticami: elemente, ki so pomembni za neko delovno mesto, in namige na osebnostne lastnosti, ki jih ne želite pri kandidatu. Da pa boste lahko brali med vrsticami, morate najprej vedeti, kaj iščete. Na teh temeljih v vlogah iščete elemente, ki so pomembni za razpisano delovno mesto, in elemente, ki so za vas, vaše podjetje ali razpisano delovno mesto neprimerni. Ali je za razpisano delovno mesto pomembna sposobnost strukturiranega izražanja, natančnost, morda kreativnost? V vlogi potem poskušate najti namige, ki vam pokažejo prisotnost ali odsotnost neke lastnosti pri posameznem kandidatu. 

Kaj pokaže struktura vloge


Že struktura vloge vam pove, kako je nekdo sposoben prikazati svoja razmišljanja: ali je organiziran, sledi nekemu vrstnemu redu, niza informacije po pomembnosti ali zgolj po trenutnem navdihu dodaja neurejene informacije. Ali uporablja alineje ali piše v povezanih odstavkih? Prvi način kaže na sistematičnega, organiziranega človeka, drugi način morda na človeka, ki se zlahka pisno izraža. Ali je celotna vloga en sam dolg odstavek? Ta oseba morda ne zna strukturirati svojih misli, morda pa je nevešča pisnega izražanja. 

Vloge za zaposlitev povejo veliko tudi med vrsticami, vendar morate vedeti, kaj naj iščete.


Poglejte, kako je vloga grafično urejena. Je velikost črk smiselno usklajena, so odstavki enotno razmaknjeni, poravnava urejena ali pa smo prejeli vlogo, ki je očitno zlepljena skupaj iz starih vlog, neurejena in na hitro oddana? Iz tega lahko sklepate o resnosti pristopa k temu delovnemu mestu, pa tudi o računalniški pismenosti. 


Pravopis pove veliko

Je vloga nasploh estetska, pravopisno urejena, je izražanje na ravni, ki jo pričakujete tudi na razpisanem delovnem mestu? Če iščete urejeno in artikulirano osebo, je to pomembna informacija. Je vloga izrazito kreativna, barvita, vsebuje nezahtevano video vsebino, kopice fotografij, emotikone? Če iščete urednika profila podjetja na družabnih omrežjih, je to zagotovo dodatna točka za kandidata, če iščete tehnologa v razvojnem laboratoriju, pa ne ravno. 


Kakšna je raven uporabljenega jezika? Je usklajena s potrebo po izražanju na razpisanem delovnem mestu? Za blagajničarja v trgovini verjetno ni tako pomembno, da se dovršeno izraža, kot je to pomembno za predstavnika za medije. Če ste zahtevali vlogo v tujem jeziku, ali je ta na ravni potreb na razpisanem delovnem mestu ali ne? Na nekaterih delovnih mestih je dovolj tudi nižja stopnja znanja tujega jezika, zato je lahko tudi jezik v vlogi okornejši, za druga delovna mesta, kjer pričakujete tekoče in bogato izražanje v tujem jeziku, pa tako dovršeno izražanje v tujem jeziku iščete tudi v vlogah. 


Kaj vam pove pogosta menjava službe


Zdaj se poglobite še v posamezne elemente vloge. Preverite, denimo, kako pogosto kandidat menja službe. Če zamenja službo na leto, leto in pol, lahko to kaže na neprilagodljivost, tendenco k umiku ob morebitnih na videz nepremostljivih težavah, morda celo konfliktnost. Če je kandidat sicer zanimiv, morate ta vprašanja nedvomno razčistiti na intervjuju. Če ima med zaposlitvami dolgo, večletno praznino ali več srednje dolgih praznin brez navedenega smiselnega razloga, je to še večji znak za alarm. Morda tak kandidat fizično ali psihično ne zmore pritiska dela, morda je izrazito nesamoiniciativen, morda je ta čas preživel v bolnišnici ali zaporu. Vsekakor morate, preden bi sploh razmišljali o zaposlitvi takega kandidata, pri njem preveriti, zakaj je do teh časovnih lukenj prišlo, in kritično presoditi njegovo argumentacijo. 


Ne boste verjeli, koliko ljudi izpušča ločila. Morda zamahujete z roko, češ, saj je zgolj pika, a te pike (bolje rečeno njihova odsotnost) lahko povejo veliko: človek, ki je zaključuje niti svojih stavkov, je morda zaletav in vzvišen, morda tako kot stavkov tudi ne dokonča nalog, projektov. Preverite: je začel študij pa ga ni končal, je preskočil na drugo smer študija in je prav tako ni končal? Pogosto menja zaposlitve? Navaja začete projekte brez informacije, kdaj jih je zaključil? Ideje, ki niso nikoli doživele realizacije? Morda gre za večji problem kot le za piko, ki jo je izpustil. 


Če nekdo pogosto menja službo, lahko to kaže na neprilagodljivost, tendenco k umiku ob morebitnih na videz nepremostljivih težavah, morda celo konfliktnost.

Uporaba množine

Pozorna postanem tudi, kadar ljudje v vlogah pretirano uporabljajo množino. Že res, da je na marsikaterem delovnem mestu pomembna sposobnost sodelovanja v timih, in da je lepa značajska lastnost, če znamo uspeh deliti z ekipo, toda kot kadrovico me zanima tudi, kaj je ta človek dosegel kot posameznik. V selekcijskem procesu namreč proučujete zaposlitev prav tega kandidata in ne vsega tima. 


Pretirana uporaba množine lahko kaže na pomanjkanje ciljne naravnanosti in pomanjkanje osebne odgovornosti, še več, vprašatjte se, ali je ta človek v vsej tej množici timskih projektov resnično kaj prispeval ali se je le skril v ekipo in se zdaj kiti s skupnimi dosežki. 


Pogled v zasebnost

Pozorni bodite tudi v delu vloge, ki se navezuje na zasebno življenje. Prvič, ali je kandidat sploh navedel kaj iz zasebnega življenja? Če je ta del povsem izpustil, je to morda zato, ker se ne zaveda, da je tudi to v vlogi smiselno navesti, ker izrazito ceni svojo zasebnost, ali pa zato, ker nima kakovostnega zasebnega življenja in je deloholik, pretirano navezan na svoje službeno življenje. Če iščete nekoga za dolgoročno zaposlitev, bi sama vedno raje stavila na človeka z uravnoteženim, celovitim življenjem. 


Drugič, kaj v prostem času rad počne? Vadba borilnih veščin, recimo, po mojih izkušnjah kaže na ljudi, ki imajo uravnotežen odnos med svojim telesom in razumom, ki so življenjsko modri, niso impulzivni, odločitve sprejemajo razumsko in ne emocionalno, ki znajo obvladovati čustva. Vsakoletno šesttedensko potovanje v neznano pa kaže na avanturista, ki se zna spopadati s tveganji, na individualista, ki išče svoje poti, na sposobnega organizatorja kompleksnih projektov. 


Tretjič, kakšna je njegova družinska situacija? Primerjajte jo s starostjo. Za 20-letnega študenta je lažje razumeti, da živi doma pri starših kot za 45-letnega računovodjo. Pri teh vprašanjih bodite pozorni, da z njimi ne kršite etičnih načel in da poizvedujete zgolj o področjih, ki lahko vplivajo na uspešnost kandidata na delovnem mestu.


Preverite tudi osebno


Ko prejmete vlogo, jo preberite ter sproti poiščite in si izpišite naštete elemente in vse drugo, kar vas zbode. A ne sklepajte prehitro – ta seznam nikakor ni končna podoba kandidata, ampak je le seznam stvari, ki jih pri kandidatu velja preveriti v nadaljevanju postopka. Marsikaj lahko preverite že s kratkim telefonskim pogovorom. 

Bi se radi izmojstrili v izvedbi intervjujev? Pišite mi in pomagala vam bom z mentorstvom, supervizijo in priporočili za izboljšanje procesa.