Kako opraviti uspešen zaposlitveni intervju preko videopovezave

Avtorica: Milena Pervanje

V času samoizolacije in v vsaj začasno popolnoma spremenjenih poslovnih okoliščinah se močno zanašamo tudi na videoorodja. Ta orodja nam lahko služijo tudi za zaposlitvene intervjuje v sedanjih izrednih razmerah ali pa tudi v običajnih časih, kadar osebni stik iz različnih razlogov ni mogoč. Zaposlitveni intervjuji preko videoorodij imajo svoje posebnosti, s katerimi se boste seznanili v tem prispevku.

Poslovna in socialna omrežja in videoorodja nam v teh tednih dajejo občutek vsaj navidezne bližine, dajejo nam vpogled v neverbalno komunikacijo sogovornika, omogočajo nam očesni stik in izmenjavo nasmeškov. Uporabljamo jih lahko na računalnikih, tablicah in na telefonih, zato so izjemno praktična.

A hkrati je pogovor preko videopovezave zelo drugačen od osebnega pogovora. Mnogi poslovneži se z njim v teh dneh srečujejo prvič, prav tako mnogi kadrovski strokovnjaki, katerih delo temelji na osebnem pogovoru. Če se ne uspemo prilagoditi njegovim posebnostim, nam je lahko pogovor preko videopovezave bolj v škodo kot v korist. Če se držite napotkov iz tega prispevka, pa vam bo dobro služil in učinkovito premostil fizično oddaljenost med vami in sogovornikom.

Že več dni pred videoklicem uredite vse potrebno, da boste na dan razgovora pripravljeni in osredinjeni na razgovor.

1.Uredite tehnične pogoje

 • Ko boste kot kandidat prejeli obvestilo o izvedbi selekcijskega intervjuja preko videoklica, se pozanimajte o vrsti orodja, preko katerega bo potekal pogovor. Preverite, ali je to orodje že nameščeno na vaši napravi, in si ga po potrebi namestite, registrirajte se ali preverite svoje uporabniško ime in geslo.
 • Če orodja, preko katerega se bo izvajal videopogovor, še ne poznate, se z njim ustrezno seznanite.
 • Preverite, ali povezava na vaši lokaciji podpira videoklic.
 • Z osebo, s katero se boste povezali preko videoklica, vnaprej izmenjajta podatke o tem, kako bosta vzpostavila zvezo.

2. Primeren prostor

 • Prostor, v katerem boste opravili videopogovor, naj bo vsaj v kadru, ki ga bo zajel zaslon (za stolom, na katerem boste sedeli), videti kot poslovni prostor ali pisarna. Poskrbite tudi, da je pospravljen.
 • Osebe, s katerimi si delite dom, obvestite, da boste za čas videopogovora nedosegljivi, in se dogovorite, da tačas ne vstopajo v ta prostor ali vsaj v kader videopogovora.
 • Vrata naj bodo zaprta, v vaši okolici naj ne bo hrupa.
 • Pred začetkom pogovora tudi izključite telefon, da vas ne bo motil.
 • Posebno pozornost namenite svetlobi, ki pada na mizo in na vas. Naj ne bo slepeča in usmerjena neposredno v vas, hkrati pa naj v prostoru tudi ne bo pretemno. Vaš obraz naj se jasno vidi.

3. Postavitev zaslona in usmeritev kamere

 • Ko boste nameščali napravo, preko katere boste izvedli videopogovor, preverite, kaj pokaže vgrajena ali nameščena kamera. Na prenosnih računalnikih je kamera pogosto usmerjena preveč v strop, zato je vaš obraz popačen, v fokusu pa je namesto oči vaša brada. Prenosnik lahko podložite ali ga postavite na primeren podstavek.
 • Bodite pozorni tudi na to, da ne sedite preblizu kamere, saj s tem nehote dajete vtis, kot da posegate v osebni prostor sogovornika.
 • Če delate preko velikega zaslona, ki je povezan s prenosnikom, pazite na to, da gledate v kamero in ne na veliki zaslon. Če boste gledali v zaslon, vas bo kamera zajela v profil in izgubili boste še tisto malo očesnega stika s sogovornikom.

4. Videz

 • Za videopogovor se oblecite in uredite ustrezno delovnemu mestu, za katerega kandidirate (tudi če ste že več tednov v samoizolaciji in ne srečujete nikogar).
 • Svetujem tudi, da se naličite in si uredite pričesko, prav tako, kot bi šli osebno na zaposlitveni intervju.
 • Urejenost ni pomembna samo, da ustvarite dober vtis, ampak tudi za vašo samozavest in zavedanje o pomembnosti tega videopogovora.

5. Priprava na intervju

 • V danih posebnih okoliščinah se lahko na razgovor pripravite še bolj temeljito, kot bi se v običajnem delovnem in življenjskem ritmu. Proučite javno dostopne poslovne podatke o podjetju ali instituciji, kjer bi se radi zaposlili, naučite se vse, kar vam je preko spleta na dosegu roke o dejavnosti podjetja, še posebej v segmentu, za katerega kandidirate.
 • Če se vaša kandidatura nanaša na vodstveno delovno mesto, pripravite SWOT-analizo panoge ali podjetja, saj boste tako preko te analitične metode prišli do tehtnih vprašanj za vaše sogovornike in tudi do morebitnih predlogov – vse to bo govorilo v prid vaši kandidaturi, saj boste izkazali sposobnost helikopterskega pogleda na posel, analitično sposobnost in strateško naravnanost.
 • Na podlagi opisa delovnega mesta, ciljev in odgovornosti vizualizirajte sebe na razpisanem delovnem mestu. Zamislite si delovni proces, v mislih izpostavite kritične trenutke v tem procesu (seveda ga v podrobnosti ne poznate, a tu je že priložnost za oblikovanje vprašanj), predstavljajte si delo s timom, delegiranje operativnih nalog, koordinacijo dela oddelka z drugimi oddelku, komunikacijo z nadrejenimi, sodelovanje z zunanjimi deležniki itd.
 • Pripravite vprašanja za sogovornika. Vprašanja naj segajo tudi v prihodnost, saj vas gotovo zanima, v katero smer gre organizacija, kje so njeni cilji in izzivi. Tu boste lahko te cilje ali izzive hitro navezali na svoje kompetence, izkušnje in konkretno dodano vrednost, sploh če ste se kdaj že znašli v podobni situaciji.
 • Videointervju je gotovo zelo drugačen od razgovora v živo. Ni veliko prostora za kramljanje, odzivanje na neverbalno komunikacijo in obširnejšo razlago vaših izkušenj. Praviloma tak intervju zato traja manj časa. Zato bodite res dobro pripravljeni, zapišite si svoja vprašanja, pri roki imejte opis delovnega mesta, podatke o podjetju, oporne točke za svojo kandidaturo, svoj življenjepis, svoje uspehe in karierno pot.

Upam, da bo vaš videointervju zanimiva in uspešna izkušnja. Vesela bom, če boste svoje vtise delili z mano.