Skrite informacije, ki jih lahko razberete iz vloge za zaposlitev

Avtorica: Milena Pervanje

Vsak dokument, ki ga človek ustvari, pove o njem veliko več, kot je zgolj zavestno napisano. To so subtilne informacije, za katere avtor niti ne ve, da jih sporoča. Kadrovski strokovnjaki se z leti izurimo, da v vlogah za zaposlitev, poleg očitnih, zavestno navedenih informacij, razberemo še veliko več. V tem prispevku boste izvedeli, kako lahko tudi vi začnete vloge za zaposlitev brati med vrsticami in že v tem koraku selekcije bolje spoznate kandidate.

Kaj sploh iščemo                                                                                            

Ko vlogo za zaposlitev berete prvič, zaznate iz nje informacije, ki vam jih je kandidat želel sporočiti: kakšno izobrazbo in delovne izkušnje ima, pri katerih projektih je sodeloval, kako uspešen je bil, morda še nekaj o njegovem zasebnem življenju. Toda v načinu, kako podaja te informacije, lahko ob pozornejšem branju razkrijete še bistveno več.

Da boste lahko brali med vrsticami, morate najprej vedeti, kaj iščete. Najprej torej določite lastnosti, ki naj bi jih kandidat imel, potem pa v vlogi iščite elemente, ki kažejo nanje. V vlogah iščite elemente, ki so pomembni za razpisano delovno mesto, in elemente, ki kažejo na neprimerne lastnosti.

Ali je za razpisano delovno mesto pomembna sposobnost strukturiranega izražanja, natančnost, morda kreativnost? V vlogi poskušate najti namige, ki vam pokažejo prisotnost ali odsotnost neke lastnosti pri posameznem kandidatu.

V vlogi iščemo elemente, ki so pomembni za neko delovno mesto – strukturiranost, natančnost, kreativnost – in namige na osebnostne lastnosti, ki jih ne želimo pri kandidatu.

Kaj vam pove vloga kot celota

Že sama struktura vloge nam pove, kako je nekdo sposoben prikazati svoja razmišljanja.

Struktura vsebine:

 • Ali niza informacije po pomembnosti ali zgolj po trenutnem navdihu dodaja neurejene informacije? Iz tega lahko razberemo, ali je organiziran tudi sicer v delu in življenju.
 • Ali uporablja alineje ali piše v povezanih odstavkih? Prvi način kaže na sistematičnega, organiziranega človeka, drugi način na človeka, ki se zlahka pisno izraža.
 • Ali je celotna vloga en sam dolg odstavek? Ta oseba morda ne zna strukturirati svojih misli, morda pa je nevešča pisnega izražanja.
 • Kakšna je raven uporabljenega jezika? Je usklajena s potrebo po izražanju na razpisanem delovnem mestu? Za blagajničarja v trgovini verjetno ni tako pomembno, da se dovršeno izraža, kot za predstavnika za medije.
 • Če ste zahtevali vlogo v tujem jeziku, ali je ta na ravni potreb na razpisanem delovnem mestu ali ne? Na nekaterih delovnih mestih je dovolj tudi okorno znanje tujega jezika, zato je lahko tudi tuji jezik v vlogi okoren, za druga delovna mesta, kjer pričakujete tekoče in bogato izražanje v tujem jeziku, pa tako dovršeno izražanje v tujem jeziku iščite tudi v vlogah.

Podoba vloge:

 • Poglejte, kako je vloga grafično urejena. Je velikost črk smiselno usklajena, so odstavki enotno razmaknjeni, poravnava urejena ali pa je vloga očitno zlepljena skupaj iz starih vlog, neurejena in na hitro oddana? Iz tega lahko sklepate o resnosti pristopa k temu delovnemu mestu, pa tudi o računalniški pismenosti.
 • Je vloga strogo formalna in brez barv ali je obarvana, zanimivo grafično oblikovana? Prva oblika kaže na formalen značaj, usmerjenost v vsebino, v podatke, druga na kreativnost, ekstrovertiran značaj, od delovnega mesta pa je odvisno, kaj je primernejše.
 • Je vloga nasploh estetska, pravopisno urejena, je izražanje na ravni, ki jo pričakujemo tudi na razpisanem delovnem mestu? Če iščete urejeno in artikulirano osebo, je to pomembna informacija.
 • Je vloga izrazito kreativna, barvita, vsebuje nezahtevano videovsebino, kopice fotografij, emoticone? Če iščete urednika za družabna omrežja, je to zagotovo dodatna točka za kandidata, če iščete tehnologa v razvojnem laboratoriju, pa ne ravno.

Kaj vam povejo luknje, pike in množina

Zdaj se poglobite še v posamezne vsebinske elemente vloge.

Preverite, denimo, kako pogosto kandidat menja službe. Če zamenja službo na leto, leto in pol, lahko to kaže na neprilagodljivost, konfliktnost. Če ima med zaposlitvami dolgo, večletno praznino ali več srednje dolgih praznin brez navedenega smiselnega razloga, je to še večji znak za alarm. Morda tak kandidat fizično ali psihično ne zmore pritiska dela, morda je izrazito nesamoiniciativen, morda je ta čas preživel v bolnišnici ali zaporu, morda je preprosto len. Vsekakor morate, preden bi sploh razmišljali o zaposlitvi takega kandidata, pri njem preveriti, zakaj je do teh časovnih lukenj prišlo, in kritično presoditi njegovo argumentacijo.

Ne boste verjeli, koliko ljudi izpušča ločila. Morda zamahujete z roko, češ, saj je zgolj pika, a te pike (bolje rečeno njihova odsotnost) lahko povejo veliko: človek, ki ne zaključuje niti svojih stavkov, je morda zaletav in vehementen, morda tako kot stavkov tudi ne dokonča nalog, projektov. Preverite: je začel študij pa ga ni končal, je preskočil na drugo smer študija in je prav tako ni končal? Pogosto menja zaposlitve? Navaja začete projekte brez informacije, kdaj jih je zaključil? Ideje, ki niso nikoli doživele realizacije? Morda gre za večji problem kot le za piko, ki jo je izpustil.

Pozorna postanem tudi, kadar ljudje v vlogah pretirano uporabljajo množino. Že res, da je na marsikaterem delovnem mestu pomembna sposobnost sodelovanja v timih, in da je lepa značajska lastnost, če znamo uspeh deliti z ekipo, toda kot kadrovico me zanima tudi, kaj je ta človek dosegel kot posameznik. Pretirana uporaba množine lahko kaže na pomanjkanje ciljne naravnanosti in pomanjkanje osebne odgovornosti, še več, vprašati se morate, ali je ta človek v vsej tej množici timskih projektov resnično kaj prispeval ali se je le skril v ekipo in se zdaj kiti s tujimi dosežki.

V vlogah preverjajte sposobnost strukturiranega prikaza razmišljanj, rezultatov, natančnost, doslednost, smisel za oblikovanje, estetiko, pravopis, kreativnost izražanja, obvladovanje tujega jezika.

Kaj vam pove opis zasebnega življenja

Pozorni bodite tudi v delu vloge, ki se navezuje na zasebno življenje.

Prvič, ali je kandidat sploh navedel kaj iz zasebnega življenja? Če je ta del povsem izpustil, je to morda zato, ker se ne zaveda, da je tudi to v vlogi smiselno navesti, ker izrazito ceni svojo zasebnost – ali pa zato, ker nima kakovostnega zasebnega življenja in je deloholik, pretirano navezan na svoje službeno življenje. Če iščete nekoga za dolgoročno zaposlitev, bi sama vedno raje stavila na človeka z uravnoteženim, celovitim življenjem.

Drugič, kaj v prostem času rad počne? Vadba borilnih veščin, recimo, po mojih izkušnjah kaže na ljudi, ki imajo uravnotežen odnos med svojim telesom in razumom, ki so življenjsko modri, niso impulzivni, odločitve sprejemajo razumsko in ne emocionalno, ki znajo obvladovati svoja čustva. Vsakoletno šesttedensko potovanje v neznano pa kaže na avanturista, ki se zna spopadati s tveganji, na individualista, ki išče svoje poti, na sposobnega organizatorja kompleksnih projektov. Presodite, kateri bolje ustreza prostemu delovnemu mestu.

Tretjič, kakšna je njegova družinska situacija? Primerjajte jo s starostjo. Za 20-letnega študenta je lažje razumeti, da živi doma pri starših kot za 54-letnega računovodjo. Je kandidatka vezana, samska, trikrat ločena? Kaj bi nam to lahko povedalo o njej?

Iz vloge za zaposlitev lahko torej razberete veliko več, kot vam je kandidat želel zavestno sporočiti. A ne sklepajte prehitro in ne podajajte končne sodbe samo na tej osnovi. V nadaljevanju boste izvedeli, kako pametno postopati s temi namigi.

Ko prejmete vlogo, jo preberite ter sproti poiščite in si izpišite naštete elemente in vse drugo, kar vas zbode. A ne sklepajte prehitro – ta seznam nikakor ni končna podoba kandidata, ampak je le seznam stvari, ki jih pri kandidatu velja preveriti v naknadnem telefonskem pogovoru ali med intervjuji. Za vsako navedbo se skriva zgodba, in šele ko jo slišite, kritično presodite, ali tiste pike na koncu stavka ni, ker kandidat ni sposoben zaključevati nalog, ali zato, ker je vlogo natisnil s prazno kartušo.

Vtise, ki ste si jih o kandidatu ustvarili z branjem med vrsticami, preverite na intervjujih.

Pozor, profesionalno prevedeno

Najprej vas opozorim na ponaredke. Ljudje prosijo znance, sorodnike ali celo najamejo ljudi, da jim napišejo vlogo za zaposlitev. Tudi če vlogo sami napišejo, mnogi goljufajo pri pripravi vloge v tujem jeziku in jo dajo strokovno prevesti. Imejte to v mislih, kadar se vaši vtisi na podlagi vloge in na podlagi intervjuja zelo klešejo.

Dejansko znanje tujega jezika lahko hitro preverite po telefonu: pokličite kandidata in med pogovorom preklopite v tuji jezik. Tako boste zlahka primerjali raven znanja tujega jezika, izkazanega v vlogi in med telefonskim pogovorom.

Pozor, najeti pisci (in pišoče žene)

Avtentičnost vloge je nekoliko težje preveriti, saj morate upoštevati, da je nekdo morda sposobnejši za pisno izražanje kot za ustno, in vzeti v zakup, da lahko delno neujemanje med izražanjem v vlogi in na intervjuju izvira tudi iz tega.

Sama vloge križno preverim s profilom na omrežju LinekdIn, včasih pa kandidate tudi poguglam. Preverim, ali se podatki na LinkedInu in v drugih virih ujemajo s podatki na vlogi, pa tudi, ali se ujema raven jezika. Ljudje, ki dajo vlogo za zaposlitev napisati nekomu drugemu, namreč pogosto pozabijo ustrezno popraviti še profil na LinkedInu, zato lahko izrazito neujemanje kaže na zavajanje. Seveda pa je tudi to le namig, ki ga je tako kot vse druge treba preveriti pri kandidatu.

Pri takem preverjanju opažam, da je vse več ljudi, ki so v celoti izbrisali svoje sledi na internetu. Lahko se zadaj skriva le želja po zasebnosti, a morate priznati, da je nenavadno in vsekakor vredno dodatnega preverjanja pri kandidatu.

Zlasti če vloga odstopa od pričakovanj za razpisano delovno mesto, preverite, ali je ni namesto kandidata morda napisal kdo drug.

Zapomnite si ključno

Za konec ponovimo najpomembnejše.

 1. Namige med vrsticami vloge iščite glede na zahteve za razpisano delovno mesto – vaša naloga ni secirati kandidata do njegovih najglobljih skrivnosti, ampak morate le ugotoviti, ali so njegove značilnosti primerne za konkretno delovno mesto.
 2. Branje med vrsticami vam ponudi le namige – ne sklepajte prehitro in ne ustvarite si slike samo na tej osnovi, ampak preverite v dodatnih pogovorih s kandidatom.